Chrsitchurch Bathrooms Design Supply Install
Call us on: 0800 298 0751
Design Supply Install

Multiple bathrooms – a simultaneous triple bathroom renovation in one home

Mr & Mrs. B. Christchurch, Dorset

After moving into their new home in West Christchurch, our client decided all three bathrooms needed updating. This consisted of a main bathroom, master en-suite and a downstairs cloakroom. The client requested that the en-suite be different and more personally tailored than the main bathroom and cloakroom.

The main bathroom was particularly dated with a cast iron bath, surrounded with a beige faux marble melamine surround and full width mirror above it. The old basin unit was floor standing, as was the WC and there was no shower in the main bathroom, far from perfect for a young growing family. Our client wanted ease of cleaning but to still maintain modern and stylistic touches.

Naturally, we opted for a Duravit wall hung toilet enabling the area to be cleaned very easily indeed. This was teamed with a Geberit Sigma60 recessed stainless steel flush plate which looks amazing and meant it could be simply wiped over. The modern choices continued with a Duravit Paiova offset bath which enabled the Hansgrohe shower to be installed at one end, whilst the other end being wider allows for space to bathe two young children together or plenty of space for a single adult. An extra wide Duravit basin and unit finished off the design perfectly and allowed plenty of space to store everything from children’s toys to cleaning products.

Tile choice was important too. It needed to be subtle and timeless yet still maintain the stylish touches of any design led bathroom. Crucially, the style was to be mirrored in the cloakroom and so had to work in two very different sizes of room. Using our beautiful range of Italian porcelain tile, naturaleItaliano, we used a wood effect tile to the floor, contrasted to an off-white wall tile to maximise light. The finishing touch was a contrasting strutt tile from the same range which is used behind the basin and across the toilet wall in places. Mood lighting in the side of the bath offers the client the chance to unwind in the bath without being blinded by the LED lighting in the ceiling.

Following on from the cues taken from the main bathroom, the downstairs cloakroom used the same tiles, but only half tiled soas not to make the room seem too enclosed. Stainless steel trim capped off the tiles beautifully and the wall hung toilet and cloakroom basin maximise the space on offer. A clever use of lighting in the shelf above the WC is a real individual touch.

The master en-suite proved as challenging as it is beautiful. The original design was to incorporate an Impey Wetroom into a much smaller room. The en-suite originally had a wall where the shower area is now. Everything was planned, however, once the sub-floor was taken up, the joists were not running the way we ideally needed for the waste. It was discussed with the client as to various options which could be taken. One of these options included knocking through to a large cupboard next to the en-suite. This would involve more cost but would also hugely increase the size of the room, enable His-and-Hers basins, and would allow us to create an entirely separate shower area. Ultimately, the client agreed that the change would be a fantastic improvement, and that there was no question that the increase in cost would be easily outweighed by the increase in value of their beautiful home.

A step was deliberately created at the request of the client to enable extra lighting to be added and to really give a feeling of stepping into a luxury shower. The minimal glass screen and Hansgrohe rainfall shower head above looks absolutely stunning, and the new shower area was big enough to house the towel radiator within it. Many beautiful hotels have the towel rail accessible from within the shower area and the client requested this here. We can assure you that at no point do the

towels get wet from water spray! The His-and-Hers basin unit fitted perfectly across the now open side of the en-suite, and for that ultimate touch, the Hansgrohe taps were wall mounted. Added to this, the Duravit wall hung toilet as in every room and this stunning en-suite was really coming together.

Remembering the brief from the client that the master en-suite was to be far more individual, a lightly textured grey tile from our naturaleItaliano range was used to wall and floor, only choosing to use the equivalent mosaic tile as a feature wall in the shower as a finishing touch.

Being able to work with our clients to complete renovations in all of their bathrooms was a real pleasure. The results look absolutely amazing and we hope you agree. Contact Us to discuss your renovation projects and to see how we can help you realise your dream bathrooms.

quote

Using Christchurch Bathrooms to renovate our bathrooms was a superb move. Any problems were overcome easily and the finished results look amazing. Everyone comments on them all the time. The fitters were absolutely first class, as is the quality of the product, and to be honest, we were very happy with the cost too. We would recommend them to anyone.